Kort om ocicat

Ocicat är medelstor till stor katt med förvånansvärd tyngd, som är sällskaplig, aktiv, lättlärd, intelligent och tystlåten katt, sitt till synes vilda yttre till trots.

Pälsen ska vara kort, slätliggande och glansig med tydligt stora tumavtrycksformade fläckar, så kallade spottar. Ocicat är kraftfullt och smidigt byggd, har medellånga, muskulösa ben med ovala, kompakta tassar och en rätt lång svans. Huvudet ska vara mjukt triangelformat med kraftig, välutvecklad haka och brett nosparti. Ögonen, som kantas av en eyeliner, är stora och mandelformade.

Mer om deras temperament
Ocicaten påminner till sitt utseende en vild exotisk djungelkatt men är helt annorlunda i sitt temperament.
Ocicaten är en ras som är mycket sällskaplig/social och är mycket dedikerad till sina innehavare. De gillar människor med tyr sig oftast mer till en när det väl gäller. De är mycket sociala till sin natur och är oftast i samma rum som du befinner dig i. De är öppna till sätet, aktiva och är väldigt lekfulla, något som många gånger leder till ett gott skratt hos dig som person.

om deras intelligens
Ocicaten är intelligent & lättlärd, något som visar sig då den på de mest fantastiska sätt kan fixa så att en dörr eller skåplucka öppnas eller när den leker och lär sig att apportera. Det förekommer även att de samarbetar så att en hänger sig på dörrhandtaget och den andra puttar för att de gemensamt ska nå målet om att öppna dörren.
Inte alla men många ocicater har enkelt för att lära sig att apportera en boll eller leksak som de alltså sedan kommer tillbaka med för att sedan åter springa och hämta.

Vi vet flera som har tränat sina ocicater på toaletten och därmed gjort sig fira från behovet av kattsandlådor…

om att träna ocicaten
Ocicat är en väldigt lättlärd då den gillar att lära sig nya saker, såsom att apportera, lära sig att få ut godis som är gömd i en leksak, eller att lära sig att gå promenad i sele. Med träning kan du även förbättra din kommunikation med katten.

om dess sällskaplighet
Ocicaten är väldigt sällskaplig och social till sin natur, det gör att den inte är lämpad att lämna under längre perioder, speciellt gäller det under dess uppväxt, då den behöver sällskap antingen genom en två eller fyrfotad vän.  De trivs bäst med andra katter eller djur som sällskap eller i barnfamilj där det händer mycket, eller någon som är hemma mycket och som den kan leka med, eller hjälpa till i köket 😉

Att ha en ocicat är att ha till utseendet en vacker vild katt men som är helt tam, lekfull, social, trygg och nyfiken katt som ger din sällskap och upptåg på resan genom livet.